Incancellabile
Publicerad:

Igår hade Boas och jag Italiensk afton. Vi lagade Risotto och Tiramisu, drack italienskt vin, åt parmesanost och lyssnade på Laura Pausini. Galet trevligt att ha "temakvällar", även fast det bara är en helt vanlig hemmakväll utan gäster...

Det var första gången någonsin som vi lagade Risotto och vi var lite oroliga innan, då vi har hört att det är otroligt svårt att få till den perfekta Risotton... Men jag måste faktiskt skryta lite, vi tycker att vi lyckades göra den perfekta risotton. Den var vansinnigt god! Självklart bjuder jag på receptet som kommer från kokboken "Viva Italia"



Recept Sparrisrisotto

500 gr grön sparris
1½ liter vatten (grönsaksbuljong)
65gr smör
1 gul lök
2 msk olivolja
350gr risottoris
1½ dl torrt vitt vin
50 gr parmesan
salt
svartpeppar

 

Gö så här:
Skölj sparrisen och bryt bort nedersta delen på den. Koka sparrisen i saltat vatten, 1½liter, i ca 10 minuter (stick en koksticka i dem och känn att de är mjuka). Häll av sparrisen och spara kokvattnet i en kastrull. Vattnet ska användas senare. Skölj sparrisen i kallt vatten. Skär av knopparna på de kokta sparissarna och stek knopparna försiktigt i en klick smör. Spara knopparna till senare.

Koka upp kokvattnet (1½ liter) från sparrisen med 3 buljongtärningar (grönsaksbuljong) och ställ den varma buljongen åt sidan.

Under tiden som buljongvattnet kokas kan löken finhackas och även resten av sparrisen ska finhackas. Passa även på att riva parmesanosten. Fräs sedan löken i en gryta med oljan och lite smör, löken ska bli mjuk, men ej ta färg. 

När löken är mjuk ska risottoriset hällas i grytan, låt fräsa under omröring tills riset har blivit helt blankt av oljan. Hä sedan i den finhackade sparrisen i grytan. Häll i vinet och låt koka in i riset. Häll sedan i lite av det heta buljongvatten i grytan, det ska täcka riset med ca. 2 cm. Låt riset småkoka under omröring

Tillsätt mer buljong vid behov. Det ska alltid vara lite simmigt runt riset och det får aldrig koka torrt. Rör ofta! Smaka av riset, när riset är al dente och risotton är krämig, kan du ta grytan från spisen (ca. 15-20 min efter det började koka). Blanda i riven parmesan, sparrisknopparna och resten av smöret. Smaka ev. av med salt och peppar. Servera Risotton tillsammans med lite hyvlad parmesan på toppen.
Smaklig Måltid!

    Taggar:





 Namn:
  Kom ihåg mig?

 E-postadress: (publiceras ej)


 URL/Bloggadress:



 Kommentar: