En bit av Ängelholm....
Publicerad:

Jag var ju på semester i Ängelholm, Skåne för en månad sedan. Ängelholm är en vacker liten småstad och runt hela stadskärnan slingrar sig ån, Rönne å. I Ängelholm finns därför många vackra broar som sträcker sig över Rönneån. Vackra gamla byggnader med små trevliga butiker i fanns det många av... Här kommer i bit av Ängelholm.













    Taggar:


Äppellimpa!
Publicerad:

Jag hittade detta recept i den senaste ICA Buffé- tidningen och blev tvungen att testa det. Äppellimpan blev supergod och jag kommer helt klart baka den fler gånger.



Recept Äppellimpa
5 dl vatten
½ pkt jäst (25g)
2-3 äpplen
3/4 dl honung
1 tsk salt
ca. 7 dl rågmjöl
ca. 10 dl dinkelsikt



Gö så här: Värm vatten till 37 grader. Smula ner jäst i en degbunke och häll på vattnet tills jästen lösts upp. Riv äpplen grovt och tillsätt i bunken tillsammans med honung, salt och nästan allt mjöl, spara lite mjöl till utbak. Arbeta degen ca. 5 minuter i maskin. Låt sedan jäsa i 1 timme under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. Dela sedan degen på mjölat bakbord och forma till 2 limpor, lägg dem på bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i 45 minuter. Grädda brödet i nedre delen av ugnen och sänk ugnsvärmen till 225 grader. Grädda i ca. 30 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.

    Taggar:


Regnet det öser ner...
Publicerad:

Sitter och tittar ut genom fönstret, regnet öser ner, precis som det gjorde igår. Det blir aldrig riktigt ljust sån här gråa dagar. Fönsterlamporna sprider iallafall lite ljus från fönstret... i övrigt känns den här dagen ganska Trist.

Idag har jag haft en fixar dag här hemma. Har tvättat två tvättkorgar, dammsugit och dammat. Skönt att få fint innan helgen. Jag har även kokat lite äppelmos som ska frysas in...

Resten av dagen kommer jag spendera med näsan i boken "Grundläggande ekonomi styrning". Visst låter det spännande?! Min dagliga simtur sparar jag till senare idag, tror även att jag ska unna mig lite tid i bubbelpoolen denna gråa dag...

    Taggar:


När jag ändå håller på att testa...
Publicerad:

Skrev tidigare om att jag håller på att testa "ögonfrans-balsam". Jag har även börjat testa dessa "Crest white stripes", alltså tandblekning. Vi får väl se om de ger mig ett mer bländande leende :) Resultatet läggs ut om ca. 4 veckor :-)

    Taggar:


Äppelkaka istället för Morotskaka!
Publicerad:

Jag gillar inte äppelkaka/äppelpaj. Stora sladdriga bitar av kalla eller varma äpplen är inget jag längtar efter.... Därför har jag länge tänkt göra en äppelkaka utan stora sladdriga bitar. En äppelkaka fylld med rårivna äpplen! I helgen tog jag fram ett gammalt favoritrecept på Morotskaka, men jag bytte ut morötterna mot äpplen istället. Det blev Världens godaste äppelkaka och kanske den saftigaste kakan jag någonsin smakat! Helt perfekt för alla oss som inte gillar "vanlig" äppelkaka!



Äppelkaka med rårivna äpplen

3 eko ägg
4 dl ströskocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1.5 tsk malen kanel (eller mer, efter smak)
0.5 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1.5 dl solrosolja
300g rårivna äpplen

Frosting
250gr philadelfiaost
2 dl florsocker
50g  smör
saften av en Lime
lite kanel

Sätt ugnen på 175 gr. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt olja och rivna äpplen. Häll smeten i ugnsform ca. 30x40 cm. Grädda i ugn ca 20 minuter (lite längre i min ugn). Vispa alla ingredienser till frostingen krämigt. Bred över kakan när den svalnat. Dekorera med t.e.x. strössel

    Taggar:


Långa fransar eller?
Publicerad:

Har ni hört talas om "balsam" till ögonfransarna. Det ska tydligen göra ögonfransarna både längre och tjockare... och enligt de som har testat så får man väldigt långa ögonfransar redan efter ett par veckor...

Jag är ingen person som normalt testar nya produkter som sägs "förbättra" utseendet... då jag tycker jag är tillräckligt snygg som jag är ;-) Men för första gången ska jag faktiskt testa just "ögonfrans-balsam".

Jag har köpt hem "Refectocil Longlash Gel" som kanske är det billigaste på marknaden och "Lash Food Longlash Conditioner" som har fått väldigt bra betyg på marknaden men är 4 gånger så dyrt... Jag kör Refectocil på mitt högra öga och Lash Food på mitt vänstra öga... för att på så sätt se vilket som är bäst...


Om ca. 4 veckor räknar jag med att lägga ut före och efter bilder, så fortsättning följer...

    Taggar:


Höstfint.
Publicerad:

Dagen har bestått av fix här hemma. Bland annat har jag städat bort sommaren från balkongen och gjort höstmysigt istället.


Med ljung och ljuslyktor blir det höstfint på balkongen.

    Taggar:


Ny favorit choklad!
Publicerad:

Igår fick jag smaka en rad från denna nya choklad från Marabou, Orient med smak av dadlar och pistage. Helt galet god enligt min smak. Gillar man chokladkakan "Frukt & Mandel", då tror jag även man kommer älska denna!

    Taggar:


Sega Hallonrutor.
Publicerad:

Det här en av världens enklaste kakor och dessutom väldigt god. Jag bakade denna kaka en augustidag, efter att ha pallat lite hallon hos min svägerska....

Hallonrutor
200 g smält smör
4 ägg
5 dl socker
6 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 påse mandelspån (om man vill)
2-3 dl frysta eller färska hallon



Gö så här: Smält smöret i en kastrull, låt svalna något och rör i äggen och blanda ned socker, vaniljsocker och mjöl. Bred ut smeten i en smord långpanna (eller något mindre form om du vill ha en högre kaka). Strö över hallon och ev. madelspån. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter

    Taggar:


Bilder från helgen...
Publicerad:


Bilder på Bus-Bella, som överraskade mig i fredags!


Isabella var snabbare än min mobilkamera... Här leker vi för fullt på Leos Lekland!


En dag var vi på salongen och fixade naglarna...


Ännu en dålig bild med mobilkameran. Bella lyckades dock göra hela två Strike när vi bowlade!


En dag i lekparken. Jag jag hade fixat hennes knasiga frisyr den dagen...

    Taggar:


Ett Skepp kommer lastat...
Publicerad:

....med Äpplen! Eftersom jag bor i lägenhet och inte har tillgång till något äppelträd, så brukar jag tigga åt mig äpplen av andra så här på hösten. Denna höst var det min kära Mor som fraktade en stor påse med äpplen, från Fränsta till mig här Skellefteå. Så i helgen blir det att baka bröd med äpplen, göra äppelmos och kanske baka en liten äppelkaka! :-)

    Taggar:


Citat.
Publicerad:

Samtal mellan mig och 5-åriga Isabella på badhuset i söndags.

Sofie: Isabella, ska vi inte kliva upp och gå och duscha nu?
Isabella: Nej, jag bestämmer när vi ska sluta bada...

10 minuter senare....

Sofie: Bella, ska vi kliva upp snart?
Isabella: Nej, det är jag som bestämmer det...

5 minuter senare....

Sofie: Men nu är det väl dax att kliva upp, Bella?
Isabella: Moster Sofie, jag ORKAR INTE säga åt dig en gång till: JAG bestämmer när vi ska kliva upp! Så de så...

    Taggar:


Frukostfrallor.
Publicerad:

Jag vet att många har väntat på nya recept här på bloggen och nu är det äntligen dax! För ett par veckor sedan bestämde jag mig för att baka mindre sötsaker denna höst och istället fylla frysen med bröd. Jag är ingen talang på matbröd så därför blir det en utmaning för mig att ge mig på att baka goda och luftiga jäsningsbröd. I fredags började jag med brödbakandet, jag bakade en nyttig frukt- och nötlimpa och dessa små frukostfrallor. Det var första gången någonsin som jag bakade frallor, men trots det ger jag mig själv godkänt efter första försöket.



Frukostfrallor

50 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
1-2 tsk salt
6 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl
1 st råriven morot

Gö så här: Smält matfettet. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Lös upp jästen i en degbunke med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, rårivna morötter, rågsikt och 5 dl  av vetemjölet. Arbeta degen smidig i ca. 4 minuter. Tillsätt ytterligare med mjöl om det behövs (jag tyckte inte det behövdes...) Låt degen jäsa under bakduk i ca. 30 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen smidig. Dela degen i 4 längder och sedan varje längd i 7 bitar (eller gö som jag, strunta i det och ta bara en degklump från stora degen och forma en fralla av den. Det blir olika storlekar på dem då, men vem bryr sig?!) Forma till frallor och lägg på plåt. Jäs i ca. 30 minuter. Pensla ev. frallorna med ägg el. mjölk och strö över med ex. havregryn. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter, 250 grader.

Receptet på Nyttig limpa kommer en annan dag! :-)

    Taggar:


Den bästa överraskningen!
Publicerad:

Igår kväll kom mina kära föräldrar på besök till oss. Sent igår ringde de på dörren. När jag öppnade säger min mamma -"Sofie, kan du hjälpa oss att bära upp det här rosa täcket?" (som jag trodde hängde över en stor resväska) Jag tog tag i täcket och under det stod min älskade systerdotter Isabella med ett stort leende! Gissa om jag blev förvånad! Jag visste att mamma och pappa skulle komma, men att Bella skulle följa hade jag inte en aning om. En fantastisk överraskning! :)

Så idag har det varit full fart. 5-åriga Bella väckte oss redan kl. 8.30 imorse med att sjunga "Who let the dog out... who, whoho, who, whoho...." Sedan bar det av till Leos Lekland, där Bella och jag lekte så svetten rann.... Ikväll var vi även iväg och bowlade, vilket Bella hade tjatat om att göra enda sedan hon kom in genom dörren igår. Jag var faktiskt ovanligt bra på bowlingen idag och Isabella lyckades göra hela två Strike!

Imorgon fortsätter lekandet, då på badhuset!


Isabella och jag busade i somras när jag var och hälsade på henne! :-)

    Taggar:


Marängpaj- okänd!
Publicerad:

Hittade denna bild i min "Bakakaka-mapp". Jag bakade tydligen denna marängpaj i juni iår, men har inget minne av det alls! Vet inte vart receptet kommer ifrån och jag minns inte hur den smakade... så därför bjuder jag bara på denna bild denna gång.

    Taggar:


Polly Rocks!
Publicerad:

Då har det kommit ännu en Nyhet i godishyllan med min favoritkombination Saltlakrits och Choklad! Jag har inte hunnit provat den än, men Polly Saltlakrits kan ju inte vara annat än succé!!! Jag kommer köpa den så snart jag får chansen.

    Taggar:


Min dag, min höst...
Publicerad:

Idag är det onsdag, vilket betyder studiedag för mig. Jag tror inte att jag har skrivit om mina planer för hösten... Jag har jobbat heltid med naglar i 2½ år nu och känner mer och mer att jag vill kombinera det med något annat. Därför bestämde jag mig i våras för att börja studera igen, studera mer ekonomi och mer marknadsföring. Fr.o.m. idag kommer jag jobba med naglar 3 dagar i veckan och studera 2 dagar i veckan. Det känns så himla bra att få börja läsa igen! Ser verkligen fram emot att börja använda min lilla hjärna igen!

Så idag ska jag ta tag i allt som ska förberedas inför studierna. Jag ska biblioteket och låna böcker, köpa block och pennor, maila kursansvarig.... o.s.v.

Ska även försöka hinna städa här hemma. Sedan vi kom hem i söndags har vi inte plockat undan efter oss. All reklam och post ligger utspridd i köket, resväskorna ligger utspridda, två tvättkorgar är osorterat... vårt hem är helt enkelt väldigt väldigt stökigt.

Nu: duscha, äta frukost och ta tag i dagen!

    Taggar:


Jag är ett Snooor!
Publicerad:

Jag, som väldigt sällan är förkyld, har drabbats av den mest jobbiga och långdragna förkylningen... Kan inte komma ihåg att jag någonsin varit så här förkyld. I över tre veckor har jag snorat och jag blir sämre och sämre för varje dag som går. Blir galen om jag inte börjar bli bättre snart...
    Taggar:


Bodrum, Turkiet!
Publicerad:

Veckan i Turkiet har varit fantastisk. Ca. 35 grader varmt varje dag och strålande sol. Vi har badat, solat, ätit gott och mycket. Vi har varit på en båtutflykt och testat Turkiskt bad "Hamam".Vi har sjungit karaoke och shoppat. Här kommer några bilder från vår semester:













    Taggar:


Skellefteå, nu är jag här igen!
Publicerad:

Mina två veckors semester är nu slut. Har precis kommit hem till lägenheten i Skellefteå och är väldigt trött... Men tänkte sortera mina bilder innan jag gör något annat. Jag har haft med mig tre olika kameror på resan: mobilkameran, en kompaktkamera och systemkameran. Jag har tagit totalt 556 bilder under semestern. När jag har sorterat alla bilder, så kommer jag lägga ut några bilder här på bloggen... men det får bli en annan dag!

Sa jag förresten att vi har haft en superhärlig semester?!!!

    Taggar: